zeiss-ipolatest-smallWat is een POLA-meting?

Een POLA-meting is een meting waarbij zeer uitgebreid naar de afwijking in de stand tussen de 2 ogen wordt gekeken. Een afwijking hierin kan de oorzaak zijn van verschillende klachten. Het dragen van een prismabril kan deze klachten verminderen of zelfs volledig laten verdwijnen.

Wanneer heb je een POLA-meting nodig?

Een POLA-meting is nodig wanneer je last hebt van één of meerdere klachten zoals: hoofdpijn, vermoeidheid, drukkend gevoel rondom of achter de ogen, dansende letters bij lezen/tv-kijken, moeite met schakelen tussen ver en nabij kijken, gevoelig voor licht, brandende of tranende ogen, rode ogen, wanner diepte zien moeilijk gaat, snel bewegende voorwerpen volgen met de ogen moeilijk is, moeilijk kunnen zien in het donker, dubbel zien, nek- en schouderklachten en duizelig of misselijkheid.

 

Image_PolaTest

Beeld bij geen FD

Image_FD

Beeld bij FD

 

Waarom helpt een prismabril?

Als je met 2 ogen kijkt, krijgen je hersenen 2 beelden binnen, namelijk van beide ogen één beeld. Wanneer er geen oogstandafwijking is, komen de beelden precies op elkaar in de hersenen binnen. Als er wél een oogstandafwijking is komen de beelden niet op elkaar binnen en zie je als het ware onrustig of dubbel. Het lichaam kan daar op verschillende manieren op reageren, maar kan ook een combinatie maken van deze verschillende manieren om zo goed mogelijk te zien.

Welke manieren?
Manier 1

De hersenen accepteren de oogstandafwijking (of het verschil of de afstand tussen de 2 beelden is te groot voor het visuele systeem om te corrigeren) en je ziet dubbel.

Manier 2

De hersenen proberen één van de 2 beelden volledig, maar meestal gedeeltelijk te onderdrukken. Hierdoor zie je als het ware met één oog, en hoeven de hersenen niet van 2 beelden één beeld te maken. Toch zie je meestal dubbel aan de zijkant van je zicht, maar dit wordt vaak “weg gefilterd” door de hersenen, of is vaak onbewust aanwezig. Dit kan bijvoorbeeld met autorijden vooral ’s avond problemen geven bij het dieptezicht.

Manier 3

Het lichaam probeert van de 2 beelden in je hersenen 1 beeld te maken, wat vaak de meeste klachten geeft. Dit kan gebeuren op verschillende manieren of een combinatie van deze verschillende manieren:

  1. De oogspieren worden gebruikt om de 2 beelden op elkaar te krijgen.
  2. De hersenen vervormen het beeld, waardoor het lijkt alsof er één beeld is. Dit zijn de lastigste afwijking om aan te wennen wanneer hiervoor een bril gemaakt wordt.
  3. Een correctie in de hoofdstand kan het makkelijker maken om van een onrustig beeld een rustig beeld te maken. Vooral wanneer de onrust door een verticale afwijking wordt veroorzaakt kan een schuine hoofdstand ervoor zorgen dat er een rustiger beeld wordt ervaren. Echter kan een schuine hoofdstand nek- en schouderklachten geven.

Een prismabril zorgt ervoor dat de 2 beelden voordat ze in het oog komen, verschoven worden zodat zonder overmatige inspanning de 2 beelden op elkaar komen. Omdat de 2 beelden als een stabiel enkelbeeld in de hersenen komen hoeft er geen moeite meer worden gedaan om ze op elkaar te zetten. Omdat het visuele systeem gewend was om met de oude situatie om te gaan zal je moeten wennen aan de nieuwe situatie met prismabril. De klachten zullen echter afnemen of zelfs geheel verdwijnen.

Hoe lang is de gewenningsperiode?

De gewenningsperiode kan verschillen van vrijwel directe gewenning tot ongeveer 6 weken. Voordat gewenning op treedt kunnen de klachten verergeren, maar zullen hierna minder worden. In minder dan 5% van de gevallen treed er geen gewenning op, en is de prismabril dus geen oplossing. Dit komt dan omdat het lichaam te gewend is aan de oude situatie, en niet in staat is de oplossingen die het lichaam zelf heeft gemaakt los te laten.

 

Wat zijn de kosten van een POLA-meting?

De POLA-test is een speciale test wat 30 tot 45 minuten duurt en waarbij speciaal daarvoor aangeschafte apparatuur wordt gebruikt. De eerste keer kost de test € 80,-. Daarbij hoort een controle die binnen 6 tot 8 weken plaatsvindt na het afhalen van de bril. Bel ons voor een afspraak.

Maak een afspraak

Je kunt bij ons via deze website een afspraakverzoek per e-mail toezenden.